Pasja w Krakowie

Mamy za sobą pewne doświadczenie w jedzeniu i ocenianiu kebabów, ale tak się ciekawie składa, że to pierwszy nasz artykuł. Nazwa punktu gastronomicznego, który odwiedziliśmy 7 lipca 2017 roku, oddaje charakter tego, czym jest dla nas spożywanie kebabu, zatem – do dzieła!

WP_20170707_002
Kebab «Pasja»

Budka pod szyldem KEBAB Pasja, znajdująca się przy ul. Karmelickiej w Krakowie, obita jest drewnem i wyposażona w drewniane stoliki oraz krzesełka na polu. Przy okienku leżą higieniczne serwetki.

Mimo położenia w okolicy innych tego rodzaju punktów sprzedaży, «Pasja» cieszy się popularnością wśród służb siłowych – można spotkać przy nim strażników miejskich, policjanta, tudzież uzbrojonych ochroniarzy, kupujących posiłek.

Nasz wybór padł, oczywiście, na kebab w bułce, z mięsem i z sosem wyłącznie ostrym, co nieznacznie zaskoczyło panią z obsługi, skądinąd – miłą i kompetentną. Inni klienci wybierali sosy mieszane.

Przystąpmy do oceny dania:

  1. Mięso – 4
  2. Sos – 4
  3. Pozostałe składniki – 3,5
  4. Kompozycja i wielkość – 4,5
  5. Obsługa – 3

Cena, do zapłaty kartą lub gotówką – 12 PLN, przy czym, pomimo wakacji, otrzymaliśmy zniżkę studencką o wysokości 2 PLN.

Obsłużeni zostaliśmy szybko, pomimo kolejki i nie mamy żadnych zastrzeżeń. Sos przypominał mieszaninę sosu typowo ostrego ze słodko-kwaśnym, ale spełniał wymogi ostrości, był smaczny i, co widać, zawierał pestki z papryki. Mięso było przyzwoitej jakości i dobrze wypieczone, choć nie było widać w nim pięknie prezentujących się włókien. Bułka – odpowiednia, jeszcze jak! Przy tym wszystkim, na szczególną uwagę zasługuje kompozycja! Mianowicie:

Proporcje pomiędzy mięsem a sosem i dodatkami były prawidłowo dobrane, a wszystko to wypełniało bułkę po brzegi, nie rozpadając się. Na jednej ścianie pieczywa ułożone było mięso, a na drugiej – kapusta, co pozwalało dowolnie łączyć składniki podczas spożywania dania!

Byliśmy zadowoleni posiłkiem. Nasze noty w iloczynie dają następującą ocenę punktową: 756


4 myśli w temacie “Pasja w Krakowie

  1. Dzisiaj miałem okazję spożywać tam kebsa. Powiem szczerze, że nie unikam bud tego typu, ale to co tam podają przechodzi ludzkie pojęcie. W dniu 09.06.2018 w godzinach popołudniowych obsługiwana nas wytatułowana blondynka (Nie mam nic do blond włosów) która widać, że za ladą stała ewidentnie za karę. W trakcie robienia kebaba wręcz rzucała mięsem, warzywami. Obsługa 2/10 (Ewidentnie to nie był jej dzień lub po prostu jest takim ……….. ). No ale do sedna, traf chciał że tuż po ugryzieniu górnej części bułki coś mi nie przypasowało – coś mnie ukuło a był to odcięty paznokieć. Musiał długo w czymś się męczyć (najprawdopodobniej ostry sos ponieważ zmienił kolor na pomarańczowy. Ja pistolet to ostatni fast food w moim życiu. NIE POLECAM TEJ TRUCIZNY! Bóg jeden raczy wiedzieć co jeszcze kuchnia dodaje do sosu i innych dodatków.

    Polubienie

    1. Pańska przygoda brzmi jak skandal! Kebabu z paznokciem nie życzylibyśmy nikomu. Tego po wymienionym punkcie się nie spodziewaliśmy. Oczywiście, sprawdzanie powtarzalności takowego, niechcianego dodatku nie jest zajęciem, któremu chętnie się poddamy.

      Życzymy więcej szczęścia do posiłków!

      Polubienie

    1. Oby walka konkurencyjna opierała się jedynie na wypracowywaniu przewag jakościowych. Nie pochwalamy przechodzenia do wyzwisk, rak, jak ma to miejsce w Skawinie, pomiędzy punktami i tak nie podającymi mięsa czerwonego do kebabu. Co więcej, niektórzy skawinianie, nie bacząc na swój mało wysublimowany smak potrafią… bluzgać w stronę osób znających się na kebabie. Co do komentarza na temat niskiej jakości «Pasji», radzi bylibyśmy otrzymać materiał dowodowy od autora.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s