Sami Am Am

Tytuł niniejszego artykułu nie jest onomatopeją ze strony Redakcji i nie ma za zadanie świadczyć o indywidualnym spożywaniu kebabu, aż „się uszy trzęsą”. Stanowi on nazwę punktu gastronomicznego, odwiedzonego 19 listopada 2017, przez naszego redaktora, w towarzystwie dwóch uroczych studentek z ościennego państwa.

WP_20170923_003
Widok na witrynę Sami Am Am, pod małym kątem;

Była to już nasza trzecia wizyta w wymienionym miejscu, na ulicy św. Wawrzyńca w Krakowie, jednak pierwsza, zakończona zakupem – ze względu na obecność mięsa do kebabu. Lokal chwalił się podawaniem posiłków należących do domowej kuchni syryjskiej. Oczywiście, nasz wybór padł na kebab w bułce, z sosem ostrym, i wypełniony mięsem czerwonym – w tym wypadku, dobrze wypieczoną, drobno skrojoną baraniną. Owo danie kosztowało nas 14 PLN za sztukę.

WP_20171119_005
Światło w Sami Am Am podkreślało klimat, jednak nie sprzyjało robieniu zdjęć.

Warto wyszczególnić troskę mężczyzny, podającego kebab, o klientów! Gdy ich witał, robił to z neutralną miną, zaś syte już, osoby, żegnał z uśmiechem, zapewne mając świadomość ich poprawionego samopoczucia!

Wnętrze pomieszczenia dla gości zostało schludnie przyozdobione roślinami i szybami, oddzielającymi kanapy. Klimat podkreślały: orientalna, nienarzucająca się muzyka oraz fajki wodne, ustawione nad drzwiami.

WP_20171119_013
Szisze;

Pomimo zamówienia ostrego sosu, co się często zdarza, dla obsługi nie do powstrzymania była pokusa dodania odrobiny sosu łagodnego, na szczęście zawierającego pachnące, ziołowe przyprawy, i o naturalnym, jogurtowym posmaku. Sam główny sos – ostry, na początku wydawał się słaby, na szczęście jego wyrazistość powoli, równomiernie narastała, nie szczypiąc, a rozgrzewając. Jak widać na zdjęciach, bułka była średniej wielkości, ale wypełniona stosownie, co pozwalało się najeść. Co do jakości, to miała ona średnie parametry, przy czym nie rozczarowujące. Różnorodność dodatków była skromna, ale zioła wypełniające kleks jasnego sosu oraz sałata, stanowiły miłe urozmaicenie.

WP_20171119_007
Moment spożycia posiłku;

Powyżej przedstawiony kebab otrzymał następującą ilość punktów:

  1. Mięso – 4
  2. Sos – 4
  3. Pozostałe składniki – 3
  4. Wielkość i kompozycja – 3,5
  5. Obsługa i atmosfera – 3

w wyniku mnożenia dających 504.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s