Pod szewskimi palmami

Przez długi czas, opisywane w niniejszym artykule miejsce było przez Januszy Kebabu omijane szerokim łukiem. Stało się tak za sprawą, prawdopodobnie byłego już, pracownika, który kilka lat temu zaproponował zrobienie kebabu z dużą ilością mięsa za dodatkową opłatą w wysokości 3 złotych. Co więcej uczynił to zwracając się do potencjalnego klienta bez użycia jakichkolwiek form grzecznościowych i z zawadiackim tonem głosu. Tamtego feralnego wieczora nie zapewnił on przedsiębiorstwu przychodu ze strony owego niefachowo potraktowanego klienta, który z szacunku do własnej osoby postanowił wyjść bez zakupu i zapamiętać wydarzenie.

WP_20180212_020
Wystrój świąteczny zdobił witrynę i pomieszczenie dla gości.

Niemniej jednak, Redakcja poczuwa się do obowiązku czynienia recenzyj nawet, jeśli dane miejsce nie cieszy się dobrą sławą. 12 lutego 2018, w ciągu ulicy Szewskiej w Krakowie odwiedzono bar pod zielonym szyldem KEBAB HOT DOG TORTILLA ZAPIEKANKA. Tym razem pracownik okazał się być miły, uśmiechnięty i wykonywał swoją robotę rzetelnie.

WP_20180212_018
Tutaj widać lustra, zwiększające optyczną przestronność wnętrza, w nich – półki, belę mięsa do kebabu, belę drobiu oraz inne elementy wyposażenia, a także świąteczne ozdoby.

Ściany lokalu pomalowane były w obrazy, przedstawiające bliskowschodni krajobraz, zaś nad lustrami, umieszczonymi na innych, pokrytych kamieniem ścianach, oraz na półkach rozwieszono ozdoby odpowiednie dla okresu Świąt Bożego Narodzenia. W pomieszczeniu dla gości znajdowały się, przytwierdzone do podłoża, wysokie stoliki oraz – odsuwane już, krzesła. Przez witrynę, od strony ulicy, rozpościerał się, cieszący wzrok widok kolorowych dodatków, które zostaną wymienione poniżej. Kebab w bułce kosztował 12 PLN i można było zapłacić zań kartą lub gotówką. Od razu padło pytanie o sos, którego wybór dla nieprzypadkowego Czytelnika jest oczywisty. Pracownik posmarował bułkę, nieznacznie podgrzaną, odrobiną średnio ostrego, paprykowego sosu, po czym nałożył odrobinę sałaty i zapytał, czy ma użyć bardzo ostrego sosu, zanim w pieczywie umieścił mięso. Szanuje się takie rozróżnienie na omastę do pity oraz główną polewę. Co ciekawe, oba składniki korespondowały ze sobą smakiem, lecz pierwszy charakteryzował się mniejszym stężeniem kapsaicyny i nieco większą przejrzystością od drugiego. Padło pytanie, czy doda również sos czosnkowy, lecz zastosowano się do odpowiedzi odmownej. Sos pokrywający mięso przypominał konsystencją rzadką pastę i zawierał wiele pestek. Przybierał on kolor ceglany. Niewątpliwie, jego jakość była wysoka, choć ostrość można by było zwiększyć, przynajmniej nieznacznie. Z rozmowy z pracownikiem wywnioskowano, że większość klientów za odpowiednią papryczką nie przepada.

WP_20180212_008

Wołowina zmielona została w średnim stopniu, dobrze wypieczona, z ciemną skórką i skrojona na średniej grubości kawałki. Można było wyczuć zapach mięsa, wspaniale wydobyty przez ledwie widoczne przyprawy zawarte w beli. Mięso wypełniało większość przestrzeni bułki, pozostawiając małe jej wewnętrzne fragmenty gołymi. Wierzch dania pokryło bogactwo dodatków, stanowionych przez: ziarno kukurydzy, cienkie plastry pomidora, cienkie, acz o dużej powierzchni plastry kiszonego ogórka, cienkie plasterki czerwonej cebuli, plasterki oliwki koloru właściwego, nać pietruszki, siekana zielona cebulka oraz, co zwykle jest charakterystyczne dla zapiekanek, cebula prażona. Wielkość dania można było określić jako średnią, lecz dzięki doskonałej kompozycji posiłek sprawiał wrażenie sycącego. Mięso obecne było aż do końca spożycia, sosu zaś nie brakowało, by miało odpowiedni stopień przyprawienia. Bułka, pomimo jasnego koloru po wypieczeniu, była świeża i chrupiąca, przy czym nieznacznie mączna. Widać ją na zdjęciu głównym artykułu.

WP_20180212_010
Dodatki aż mieniły się w oczach.

Niniejszym, punkty przyznaje się następujące:

  1. Mięso – 4
  2. Sos – 3,5
  3. Pozostałe składniki – 4,5
  4. Wielkość i kompozycja – 3,5
  5. Obsługa i atmosfera – 3

Dają one iloczyn wysokości 661,5.

WP_20180212_015
Tak winne jest wyglądać dno bułki w prawidłowo skomponowanym kebabie!
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s