Nosił Szwagier razy kilka, ponieśli i Szwagra

Tego samego wieczoru, 12 stycznia 2018, kiedyż to spróbowano kebab z punktu sieci «u Szwagra» zlokalizowanego przy ulicy Karmelickiej w Krakowie, odbyła się także  degustacja dania serwowanego przy ulicy św. Tomasza.

IMG_20180112_224735

Czas sporządzenia oczekiwanego dania był, trzeba przyznać, bezprecedensowo krótki. Jak to miało miejsce w pięciu z sześciu lokali pod szyldem u Szwagra, mimo oferowanej wołowiny, jedynym spośród dostępnych mięs było to jagnięce. Kebab wyceniono na 13 PLN, a uiścić  tę kwotę można było z pomocą karty.

Jagnięcina została wypieczona w stopniu ponadnormatywnym, w wyniku czego pozyskała brązową, chrupiącą aureolę kontaktową. Pod względem jakości surowca, mięso nie odbiegało od poprzedniego zrecenzowanego lokalu.

Pomarańczowej barwy sos, mimo niezbyt obiecującego wyglądu, wywarł pozytywne wrażenie na piszącym te słowa. Obfitował w rozdrobnione fragmenty papryki, które wraz z ogólną ostrością sosu korespondowały ze smakiem mięsa w sposób nie budzący zastrzeżeń.

IMG_20180112_224645
Proszę Państwa, oto kebab. „Spod Szwagra”, z ul. św. Tomasza.

Całokształt pozytywnych wrażeń płynących z konsumpcji kebabu został jednak zaburzony fatalną jego kompozycją. O ile podczas inicjalnych stadiów konsumpcji mięso stanowiło zasadniczą część dania, wraz ze zbliżaniem się do finiszu ustępowało niestety miejsca kapuście. A prócz warzywa tego nie zaaplikowano do spągowej części dania żadnych ingrediencyj, które urozmaiciłyby całokształt, co też dostrzec mogą Czytelnicy na załączonym obrazku. Kiszony ogórek i świeży pomidor obecny był jedynie w stropowej partii dania. Wrażenie pozostałe po spożyciu nie pozostawiało wątpliwości – równie dobrze kebab mógłby nie zawierać tejże kapusty. Kebab nic by podówczas nie stracił na smaku całości.

IMG_20180112_224721
Obserwuje się granoblastyczną strukturę sosu ze znacznej wielkości agregatami ostrej papryki.

Bułka była przyzwoicie wypieczona, lecz składniki inne niż kapusta stanowiły ledwie wyczuwalny akcent w morzu tegoż pospolitego warzywa. Po zakończeniu konsumpcji pozostał niedosyt. A gdzie mięso? Ano, mięsa na finiszu Państwo nie uświadczą.

IMG_20180112_230053
Dla odmiany, tu nie zaobserwowano niestety niczego poza kapustą, oraz śladowymi ilościami sosu.

Podsumowawszy całokształt, otrzymujemy iloczyn równy 250.

Oceny cząstkowe plasują się zaś jak następuje:

  1. Mięso – 4
  2. Sos – 4
  3. Pozostałe składniki – 2,5
  4. Wielkość i kompozycja – 2,5
  5. Obsługa i atmosfera – 2,5

Wyczekujmyż, jak będzie w kolejnym lokalu spod znaku «u Szwagra»!

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s