Miłe panie przy dworcu w Krakowie

Chłodnym wieczorem, 30 stycznia 2018 zakupiono kebab w stosunkowo młodym, jak na sieć «u Szwagra» punkcie, ustawionym obok dworca autobusowego w Krakowie, z adresem ulicy Bosackiej, od strony sądu. Jak ukazują to poniższe fotografie, pomimo zmroku, budka była wewnątrz rozświetlona, przez co dobrze widoczna i kusząca obfitością ciepłego mięsa. Witryna oprawiona była standartowo, w drewno z wypalanym szyldem. Wprawdzie nie posiadała miejsc do siedzenia, ale za to dach, chroniący przed ewentualnym opadem, dało się znaleźć w pobliżu, przed wejściem do tunelu, innego niż opisywany latem.

DSCN0037
Aura;

Na opiekaczach grzały się, wprawiane w ruch wirowy, bele: dwie drobiowe i jedna jagnięca. Jak to w poprzedzającym opisywaną wizytę okresie bywało w innych miejscach, wołowego mięsa uświadczyć się nie dało. W związku z powyższym, za możliwy do ocenienia na niniejszym blogu kebab należało zapłacić 13 PLN. Wydaje się to być cena zunifikowana w przedstawianym przedsiębiorstwie. Istniała możliwość uregulowania rachunku przy pomocy karty.

Danie było sporządzane przez dwie sympatyczne kobiety, które swój obowiązek wypełniły sprawnie. Do lekko wypieczonej, pachnącej świeżością, średniej wielkości bułki, wrzucono ciepłe, lecz mało chrupiące mięso, o drobnym zmieleniu, cienkim skrojeniu, średnim poszatkowaniu i przyjemnym zapachu. Niestety – nie miało ono ciemnawej skórki, którą na tym samym półprodukcie wytwarzali pracownicy innych punktów. Pieczywo wypełniono ponad brzegi i polano odpowiednią ilością sosu.

DSCN0045
Na takim schludnym podłożu, jakie widać pod podeszwami na powyższym zdjęciu, można oddać się konsumpcji nie zważając na śnieg, grad, opad radioaktywny lub deszcz, zwłaszcza przy bezwietrznej pogodzie.

Co się tyczy dodatków, to były nimi: średnia ilość kapusty, a także szczątkowe plastry ogórków: kiszonego i świeżego, oraz pomidora. Stosunek roślin do jagnięcego wypełnienia okazał się w toku spożycia nieznacznie, ale zauważalnie dla miłośnika kebabu – zbyt duży.

DSCN0049
Tu – doskonale widoczne szczegóły mięsa i dość wiernie oddane umaszczenie sosu.

Sama polewa miała kolor taki, jak ta, podawana na ulicach: św. Tomasza i Karmelickiej, czyli intensywnie pomarańczowy. Ostrość również nie odstawała ujemnie od standartów, a smak był wyraźnie octowy i przywodził na myśl marynowane papryczki chilli i ocet balsamiczny.

Według zasad oceniania, przyjętych na blogu «Janusze Kebabu», „Szwagrowi” spod MDA przydziela się następujące liczby punktów:

  1. Mięso – 3
  2. Sos – 4
  3. Pozostałe składniki – 2,5
  4. Wielkość i kompozycja – 3,5
  5. Obsługa i atmosfera – 3

dające w wyniku mnożenia 315.

Reklamy

Jedna myśl w temacie “Miłe panie przy dworcu w Krakowie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s