Najsłynniejszy «Szwagier» w mieście

Kebab w kolejnej już, opatrzonej szyldem «u Szwagra» drewnianej budce, zdegustowano 30 stycznia 2018, a więc tego samego wieczoru, co ten opisany w poprzedniej recenzji. Rzeczona budka usytuowana jest przy ulicy Zwierzynieckiej, w bezpośrednim sąsiedztwie popularnego «Jubilata» i zrecenzowanego już Grill baru «SMIL’Y», z widokiem na zrąb tektoniczny Wawelu. Klientom budki nie oferuje się żadnych dedykowanych miejsc siedzących, ani zadaszenia.

DSCN0052
Napis na szybie świadczy na niekorzyść sieci, bowiem „super ostry sos” powinien być standartowym składnikiem dobrego kebabu.

Podobnie jak w dotychczas opisanych czterech punktach «u Szwagra», figurujące w jadłospisie mięso wołowe fizycznie nie było dostępne. Zakupiono kebab z jagnięciną za kwotę 13 PLN, możliwą do uiszczenia kartą.

Drobno zmielone mięso nie odbiegało jakością od dotychczas degustowanych, a ponadto zostało wypieczone w stopniu satysfakcjonującym. Na jego niekorzyść wypadła natomiast zdecydowanie mniejsza kubatura skrawków mięsa, niż np. tych zaserwowanych we wcześniej testowanym punkcie.

DSCN0062

Za najbardziej zauważalną względem innych lokali «u Szwagra» różnicę, uznać należy sos barwy czerwonej, zasługujący na pozytywną ocenę tak za swą ostrość, jak i liczebność pestek i kawałków papryki. Nadmienić należy jednak, że mimo istotnej różnicy zabarwienia – sos w pozostałych punktach sieci był pomarańczowy – ostrość tego czerwonego była tylko nieznacznie wyższa, a aromat kwasu octowego mniej intensywny.

IMG_20180123_203549

Mięso w sposób znaczący przeważało ilościowo nad dodatkami warzywnymi, na które składały się: kapusta, pomidor, ogórek świeży i kiszony oraz cebula. Bułkę uznano za nieróżniącą się żadnymi istotnymi szczegółami od tych serwowanych w dotychczas odwiedzonych lokalach sieci. Całość wkładu warzywnego trafiła niestety do tejże bułki w pierwszej kolejności – przed mięsem.

IMG_20180123_195320
Dodatki;

Również zatem i w tej stojącej obok „Jubilata” budce, pierwszoplanową bolączką kebabu od „Szwagra” okazała się nie – wbrew nierzadko słyszanym przez redaktorów opiniom – jakość składników, lecz niskich lotów kompozycja dania. Zostało ono przyrządzone przez pracownika młodocianego i, jak można wnioskować na podstawie efektu jego pracy, nisko wykwalifikowanego. Dotychczasowe doświadczenia piszącego te słowa z kebabem sporządzanym w tym samym punkcie przez innego pracownika, a mianowicie potężnych gabarytów niewiastę, wykazują, że umiejętnie skomponowany z takich samych składników kebab mógłby zasługiwać na istotnie wyższą ocenę końcową.

IMG_20180123_195731
Dno;

W przypadku opisywanego i widocznego na fotografiach dania, ocena ta jest równa 219.

Wynika ona z widniejących poniżej ocen cząstkowych:

  1. Mięso – 3,5
  2. Sos – 4
  3. Pozostałe składniki – 2,5
  4. Wielkość i kompozycja – 2,5
  5. Obsługa i atmosfera – 2,5
Reklamy

Jedna myśl w temacie “Najsłynniejszy «Szwagier» w mieście

  1. Pingback: Janusze Kebabu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s