Chocholi taniec

W Tłusty Czwartek, 8 lutego 2018, spróbowano kebab w drewnianej chacie na Bronowicach – obecnej części Krakowa. Aby się tam dostać, można było skorzystać z kursu muzealnej linii tramwajowej, zaczynającej się w Zajezdni Podgórze. W tramwaju model 102, z przyczepionym wagonem 102NaD, podawano pączki, wbrew lokalnym zwyczajom, nie pobierając za nie opłaty. To samo tyczyło się samej przejażdżki. Jak wyglądała podróż, można zobaczyć w filmie, na kanale You Tube niniejszego bloga.

DSCN0108
– „Cóż tam, panie, w polityce?” – „Chińczyki mocno trzymają. Wołowy w bułce, z ostrym.” – „Jest jagnięcina albo kurczak.”

 

Wystrój wolnostojącej bronowickiej budki z kebabem «u Szwagra», był dopasowany do witryny pobliskiego sklepu monopolowego, co dodatkowo zachęcało do spożycia. Obsługiwało w niej dwóch mężczyzn: młody i uśmiechnięty, rozmawiający z klientami, oraz człowiek w średnim wieku, łysy i w szanowanych powszechnie spodniach z trzema lampasami. Obaj sprawnie wykonywali swe zadania. Co więcej, z okazji wyjątkowości dnia, w którym przyszło dokonać degustacji, w opisywanej sieci do zamówionego posiłku załączano pączek.

DSCN0142
Papierek przyozdobiony był napisami. Oczywiście, serwetki z papieru i plastikowe widelce nie odbiegały dostępnością od normy.

Ilość drobno zmielonego i średnio wypieczonego mięsa, pokrywającego danie w bułce, z jagnięciną i sosem ostrym, była zadowalająca. Analogicznie do niektórych innych punktów sieci, wołowiny nie sprzedawano, pomimo jej obecności w jadłospisie. Jak się okazało, w pobliżu końca spożycia, wkład mięsny nie gościł na dnie bułki, które zaś pokryła kapusta z sosem. Rzutuje to ujemnie na kompozycję, choć można było nasycić się białkiem zwierzęcym, co jest jednym z podstawowych celów zakupu kebabu. Gdyby nie pokryta lodem, jak również zabrudzona błotem pośniegowym powierzchnia chodnika, czapa jagnięciny, sosu i odrobiny roślinnych komponentów nie zsunęłaby się, przyozdabiając tym samym trotuar miast posiłku. Stało się to w wyniku iście chocholego tańca, który odbył się przy bronowickim odcinku linii tramwajowej, za sprawą powyżej przedstawionych warunków.

DSCN0132
Niniejszym, wyraża się nadzieję, że osoby o słabych nerwach nie zdążyły obejrzeć powyższego obrazka, przedstawiającego, ciepłe jeszcze, mięso walające się po chodniku.

Na dodatki składały się: kapusta, plastry ogórka kiszonego oraz świeżego, pomidorów i czerwonej cebuli. Pieczywo, w którym wszystko zostało umieszczone, stanowiła typowa, okrągła pita, wypieczona w sposób tworzący charakterystyczne żebrowanie na jej powierzchni. Była ona świeża i pachnąca, nieznacznie mączna, przez co przypominała typowy podpłomyk. Wykazywała się też średnim stopniem chrupkości.

DSCN0154
Nieudane zakończenie;

Sos pokrył ją, nieznacznie zwilżając, a także odpowiednio przyprawił mięso. Zawierał pestki papryki, występujące w średnio-dużym zagęszczeniu. Barwę można było zaś, męskim okiem, określić jako czerwoną. Ostrość smaku stopniowo narastała, przebijając się spod delikatnych, lecz wyraźnie wyczuwalnych nut octowych i zasadniczej, paprykowej dominacji.

dsdv
Zdjęcie przedstawiające recenzowany kebab, wykonane, gdy ten był jeszcze w jednym kawałku, skupiającym w sobie wiele skrawków.

Punktów, według kryteriów niniejszej strony, należy przyznać tyle, co następuje:

  1. Mięso – 3,5
  2. Sos – 3,5
  3. Pozostałe składniki – 3
  4. Wielkość i kompozycja – 3
  5. Obsługa i atmosfera – 3

a następnie pomnożyć je, by uzyskać iloczyn, w tym wypadku wynoszący 330,75.

Reklamy

2 myśli w temacie “Chocholi taniec

  1. Pingback: Janusze Kebabu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s