Wszystkie «Szwagry» nasze są

Nadszedł czas na podsumowanie sześciu ostatnich recenzyj, dotyczących budek spod znanego, wspólnego dla nich szyldu.

Untitled

Oprócz przedstawionych z osobna degustacyj kebabu z różnych punktów sieci «u Szwagra» w Krakowie, w tabeli umieszczono punktację przyznaną podczas dokonywania drugiej próby pod Jubilatem, 3 marca 2018. W wizycie brała udział zaprzyjaźniona studentka dziennikarstwa, przyglądająca się pracy Redakcji.

WP_20180303_004
Drugie podejście pod «Jubilatem»;

Dodatkowe podejście testowe do jednej z budek spowodowane zostało wcześniejszymi obserwacjami dotyczącymi kompozycji dań. Przed rozpoczęciem recenzowania okienek omawianej sieci, zauważono, że ilość mięsa i jej stosunek do innych składników, jak też umieszczane w kebabie dodatki różnią się, w zależności od osoby obsługującej. Obserwacja ta została odzwierciedlona w tabeli. W kategoriach, takich jak: pozostałe składniki oraz kompozycja wystąpiły większe rozbieżności w ocenach pomiędzy podejściami na ul. Zwierzynieckiej, niż pomiędzy tymże punktem, a pozostałymi. Jako, że na noty w powyższych kategoriach wpływ mają pracownicy obsługi klienta, a ci podczas wizyt w pobliżu Jubilata byli różni, można stwierdzić, iż właściwy dobór personelu budki ma znaczący wpływ na ocenę końcową.

IMG_20180112_223239
Poprawnie skomponowana końcówka – choć przewagę objętościową ma kapusta, to nadal obecne są skrawki mięsa i inne składniki, zaś sos nie wycieka, pomimo pokrywania jagnięciny.

Można zaryzykować stwierdzenie, że większość konsumentów po zrzeszonych pod jedną marką przybytkach gastronomicznych oczekuje stałej jakości i powtarzalności. Sieć «u Szwagra» takich oczekiwań zdecydowanie nie spełnia. Obserwuje się wyraźne zróżnicowanie smaku i jakości kebabu zarówno pomiędzy punktami sieci, jak i w każdym z lokali, w zależności od pracownika danie sporządzającego.

IMG_20180123_195731
Przykład nieudanego finiszu – niemalże sama kapusta i odrobina sosu, wypełniające dno pieczywa;

Jak wykazały testy, pod względem smaku sosu, zdecydowanie negatywnie na tle pozostałych punktów sieci «u Szwagra», jako jedyny wypada ten przy ulicy Lea. Zastanawia zmienność barwy (od czerwonej do pomarańczowej) i ostrości sosu pomiędzy lokalami sieci. Zróżnicowanie ocen mięsa wynika natomiast nie z jednakowej we wszystkich lokalach jakości surowca, lecz z umiejętności pracownika w zakresie obróbki termicznej i krojenia tego kluczowego składnika. Kwalifikacje i rzetelność obsługi są oczywiście także jedyną przyczyną rozbieżności ocen za kompozycję.

 

Nie można wykluczyć, że przyczyna często przywoływanego przez krakowskich entuzjastów kebabu stwierdzenia o „zepsuciu się «Szwagrów»” leży w pogorszeniu się jakości stosowanych ingrediencyj. Jednakże, zdaniem Redakcji, to przede wszystkim niepewność co do smaku i staranności wykonania dania stawia sieć «u Szwagra» w złym świetle. Jedynym sposobem na poprawę sytuacji byłoby położenie przez kierownictwo sieci nacisku na dobór i szkolenie pracowników i kontrola efektów ich pracy. W przeciwnym razie nie będą mogli liczyć na sympatię kogokolwiek, poza wracającymi z imprez amatorami napojów wyskokowych. Trudno przy tym nie zgodzić się z opiniami, że nawet zupełnie poprawnie skomponowany kebab z dowolnej budki sieci, pod względem walorów smakowych i jakości składników pozostawiałby wiele do życzenia.

 

Odnośniki do poszczególnych recenzyj punktów «u Szwagra»:

  1. pl. Kossaka
  2. ul. Bosacka
  3. ul. Bronowicka
  4. ul. Karmelicka
  5. ul. Lea
  6. ul. Tomasza
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s