Klejnot Indii

Jeszcze do niedawna w podkrakowskiej Skawinie nie można było zjeść dobrego kebabu. 19 stycznia redaktorzy wybrali się autobusem MPK do tego miasteczka celem zweryfikowania, czy sytuacja uległa zmianie za sprawą nowo otwartego lokalu «DIAMOND KEBAB». W umiejscowionej przy ulicy 29 listopada 17A w Skawinie jadłodajni obsługiwało klientów aż czterech pracowników. Wszyscy swoją aparycją wykazywali pochodzenie z subkontynentu indyjskiego, a przyjmujący zamówienie osobnik polszczyzną posługiwał się zgoła niewprawnie. Wnętrze lokalu było co prawda schludne i czyste, ale pozbawione atmosfery. Zaobserwowano, że w jadłospisie figurowało aż 10 pozycji zawierających w nazwie słowa Rollo Kebab, a prócz tego m.in. Sharma i Tortilla. Tylko jedna, w ostatniej kolejności wymieniona pozycja wiązała się natomiast ze standartowym kebabem w bułce, na który to właśnie złożono zamówienie i uiszczono 8 PLN.

IMG_20180119_201634
Pierwszy z odwiedzonych w Skawinie punktów z kebabem;

Zbyt słabo wypieczona, ale smaczna baranina, miała znaczny udział w całości poprawnie skomponowanego dania. Wśród wkładu warzywnego na próżno było szukać składników odbiegających od absolutnego minimum, ale przynajmniej zazębiały się one z mięsem w całej objętości kebabu.

IMG_20180119_201541
Smaczna bułka, mięsista i świeża;

Niestety, na doznania płynące z konsumpcji negatywnie oddziaływał łagodny sos, którego niemałą ilością splugawiono danie. Stało się to oczywiście wbrew oczekiwaniom ze strony piszącego te słowa, a tajemnicą pozostanie przyczyna, dla której południowoazjatyckiej proweniencji pracownik postanowił zbezcześcić dzieło swoich rąk tym białym fluidem. Na domiar złego, czerwony sos, ledwie wyzierający spod nawału tego białego, był pośledniej jakości – przypominał pikantny ketchup z niewielką ilością paprykowych pestek.

IMG_20180119_201532
Na tym zdjęciu widać wyraźnie, jak w kwestii pokrycia kebabu sosem niezorientowani są Hindusi ze Skawiny.

W obliczu opisanego stanu rzeczy przyznano oceny:

  1. Mięso – 3,5
  2. Sos – 1,5
  3. Pozostałe składniki – 2,5
  4. Wielkość i kompozycja – 2,5
  5. Obsługa i atmosfera – 1,5

Ich iloczyn, a zarazem ocena końcowa przyznana skawińskiemu «DIAMOND KEBAB» wynosi 49.

IMG_20180119_202040
To koniec.

Jak nietrudno się domyślić, zdegustowawszy ten kebab, redaktorzy nie byli skłonni udzielić twierdzącej odpowiedzi na pytanie postawione w tekście z sierpnia 2017. Ten stan rzeczy miał się dopiero zmienić wraz ze spróbowaniem kolejnego skawińskiego kebabu…

Reklamy

Jedna myśl w temacie “Klejnot Indii

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s