Co się nadaje

Czy miasto, które dotychczas doczekało się na niniejszym blogu jednej recenzji, oraz analizy sytuacyjnej z czasów, gdy kebabem chwaliły się tylko dwa lokale, jest jeszcze warte uwagi smakoszy? Poniższy artykuł prawdopodobnie pozwoli Czytelnikowi odpowiedzieć sobie na to pytanie.
[Film]

W Skawinie odwiedzono nie tylko Hindusów, ale i Turków. Ci drudzy stacjonowali w pobliżu stacji kolejowej, która po degustacji umożliwiła reporterom oddalenie się w żądanym kierunku. Restauracja, bo na taką nazwę miejsce zasłużyło, zwała się «Hozat Kebab Skawina» i mieściła się w typowym, stojącym przy żelaznej drodze budynku. Z zewnątrz, wyglądał on niepozornie dla swej działalności. Obecnie, prawdopodobnie ma on szyld i odpowiednio oznakowane okna, na co wskazują zdjęcia na stronie internetowej przedsiębiorstwa.

IMG_20180119_210850
Brak szyldu i nietypowa bryła obiektu wymuszały na poszukiwaczach wzmożoną uwagę.

19 stycznia 2018 miała miejsce promocja – do kosztującego 10 PLN kebabu dołączało się, bez dodatkowej opłaty, małą puszkę Coca-Coli. Pracownicy punktu, oprócz słania gościom uśmiechów, sprawiali dobre wrażenie swoim profesjonalizmem – z sympatią zareagowali na chęć spożycia wołowiny i niepoważanie kebabu drobiowego. Dwóch uśmiechniętych, bliskowschodnich brodaczy i urodziwa kobieta o orientalnych rysach twarzy dołożyli starań, by atmosfera była przyjazna.

Untitled
Powyżej widać całą obecną w dniu degustacji załogę, oraz informację dotyczącą promocji.

Do zamówionych: kebabu w picie oraz w cieście, zwyczajowo podano turecką herbatę i cukier do niej. Wszystko, prócz wydanej przy kasie coli, przyniesiono do stolika.

IMG_20180119_204513
Pełen otrzymany zestaw; Zwracają uwagę: sposób podania kebabu w bułce, charakterystyczne szkło do czaju, jak również nieżałowanie gościom cukru.

Niniejsza recenzja dotyczy wprawdzie kebabu w picie, spełniającej wymogi bułki na blogu «Janusze Kebabu», jednakże duży, bliskowschodni podpłomyk zasługuje na pochwałę. Należy też docenić znaczny wybór dań, mieszczących się w konwencji lokalu. Hozat staje tu naprzeciwko wielu knajp chwalących się „kebabem”, a oferujących wyłącznie jego parodię.

IMG_20180119_204808
Podpłomyk przypominał ten z ulicy Starowiślnej w Krakowie, lecz miał inaczej skomponowane wnętrze.

Świeżą i miękką wewnątrz, a chrupiącą z wierzchu, stosunkowo pokaźną bułkę wypełniono obficie długimi, cienkimi skrawkami zarumienionej, pachnącej wołowiny.

IMG_20180119_204432
Długość wołowych tasiemek można było uznać za imponującą. Jak widać, sos pokrył je należycie.

Całość pokrył ostry sos z papryki, zawierający rozróżnialne gołym okiem elementy, takie jak: pestki, skórki i miąższ wspomnianego warzywa a także drobinki przypraw. Konsystencja polewy pozwalała jej na właściwe zwilżenie i przyprawienie kawałków mięsa, które zwijały się dzięki kształtowi beli, z której je zdjęto oraz ciepłu, rozszerzającemu część wierzchnią bardziej, niż spodnią. Warto zwrócić uwagę na fakt, że bliskowschodnia obsługa odniosła się z gościnnością do klientów, gdyż podała sos o należytej pikanterii, przypominający rodzime strony osób przyrządzających opisywany posiłek. Niestety, są miejsca, gdzie takie zachowania są z premedytacją niepraktykowane.

IMG_20180119_204523
W pozytywnym tych słów znaczeniu – bez komentarza;

Na dodatki składały się: surówka z kapusty białej i czerwonej oraz marchwi, kawałki pomidora, plastry korniszonego ogórka. Na szczęście, wewnętrzne ułożenie elementów kebabu pozwalało odczuwać wołowinę do samego końca spożycia tak, że jej smak uzupełniany był , a nie tłumiony przez rośliny.

IMG_20180119_204900
Dynamiczny obraz kolorowego wnętrza kebabu ze Skawiny; Przestrzeń w środku rozkrojonego na pół pieczywa, wypełniona jest mięsem i dodatkami w równym stopniu, tak, że wszystkie komponenty sięgają dna bułki. Wołowina przeważała objętościowo, tworząc wierzchnie pokrycie dania.

By wyrazić doznania w danych metrycznych, poniżej wypisuje się, i ostatecznie mnoży punkty w poszczególnych kategoriach:

  1. Mięso – 4
  2. Sos – 3,5
  3. Pozostałe składniki – 4
  4. Wielkość i kompozycja – 4,5
  5. Obsługa i atmosfera – 5

iloczyn: 1260;

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s