Dutki

Kebab zrecenzowany poniżej, spróbowany został po powrocie z góry Kościelec.

Podobnie, jak poprzednim razem, degustacji dokonano w Zakopanem, by nasycić się nie tylko widokiem Tatr, ale i smakiem mięsa. Na Krupówkach znalazł się lokal pod szyldem: KEBAB & PIZZA. PIZZA Z PIECA OPALANEGO DREWNEM, podający kebab oraz piwo «Kozel». Wymieniony napój coraz częściej serwowany jest w punktach gastronomicznych na terenie Galicji. 13 października 2018, w sobotę, cena za danie w bułce, widniejąca nad kasą, wynosiła 15,99 zł.

IMG_20181013_171607
To tutaj za coś, co powinno być zawarte w publicznie podanej cenie, należy dopłacić.

Doszło jednak do zdarzenia nieoczekiwanego: okazało się, że kebab z wołowiną kosztuję o 2 złote więcej, niż podano, czyli 17,99 PLN. Klient dowiadywał się o tym fakcie dopiero podczas składania zamówienia, gdy na pytanie kobiety z obsługi odpowiedział, że wybiera wołowinę, a nie kurczaka, jako główny składnik. Niższa cena dotyczyła bowiem drobiowego zamiennika kebabu w bułce. Rzecz w tym, że miłośnikowi tegoż dania nie trzeba obszernie wyjaśniać, że to mięso czerwone powinno być podstawą, a opisywana powyżej sytuacja świadczyć może o braku obycia w branży u zarządu baru na Krupówkach, lub chęci uszczknięcia dla siebie dodatkowych „dutków”, nie odstraszając gości ceną, póki nie zaczną oni dokonywać zakupu.

Pracownica, z kamienną twarzą pobrała zapłatę, którą można było uiścić gotówką lub kartą, i posiłki zostały wydane niedługo później.

IMG_20181013_170218
Tablica informująca o dostępności piwa «Kozel» – z podaniem prawidłowej ceny.

Wnętrze budynku urządzone zostało schludnie. Przy kasie i wydawce umieszczono ławkę, by można było usiąść, oczekując zamówienia. W głębi ustawiono kanapy i stoliki, a na ścianie powieszony był telewizor, który na ekranie pokazywał teledyski do głośno grającej, muzyki popularnej. Na blatach stały pojemniczki z czarnym pieprzem i serwetki z papieru.

IMG_20181013_170227
Kebab wołowy w bułce i z sosem ostrym, w pełnej okazałości;

Kebab przedstawiał się następująco:

Mięso skrojono na średnią grubość, w długie paski. Pachniały i smakowały one pieprzem oraz odznaczały się prawidłowymi: temperaturą, stopniem wypieczenia i soczystością. Okraszono je sosem ostrym ceglanej barwy, zawierającym pożądane pestki i skrawki papryki. Dodatkami okazały się świeże, zręcznie umieszczone w pieczywie: sałata, małe kawałki ogórka, skrawki czerwonej cebuli i drobno posiekana, czerwona kapusta, znajdujące się na dnie – skromnie, ale niezwykle gustownie. Mięso stanowiło, na szczęście, objętościową większość, choć nie sięgało samego spodu całej kompozycji. Wielkość dania nie okazała się wyjątkowo imponująca, ale wystarczająca na średni, syty posiłek na ciepło.

IMG_20181013_171029
Powyżej widać, że bułka nie przemokła, a jedynie została w środku zwilżona. Na skórce dostrzec można pręgi od opiekacza.

Bułka miała kształt krążka. Była ona jasna, świeża i delikatnie podpieczona na chrupko. Nie przemokła od sosu ani od dodatków, a została nimi jedynie lekko zwilżona od środka.

Za powyżej opisany kebab, zgodnie z systemem oceniania niniejszego bloga, przyznano następujące punkty:

  1. Mięso – 4
  2. Sos – 4
  3. Pozostałe składniki – 4
  4. Wielkość i kompozycja – 3,5
  5. Obsługa i atmosfera – 1,5

dające w iloczynie wynik 336.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s