Kryteria oceniania

IMG_20170818_125343 (2)

Nie jesteśmy byle jakim blogiem o kebabie! Czemuż – spytasz!

A temu, że tworzymy recenzje kebabów według jednego szablonu dla wszystkich punktów sprzedaży. Są one niemożebnie subiektywne, acz konsekwentne. W ocenie stosujemy zawsze te same kryteria i zamawiamy taki sam wyrób kulinarny, mianowicie kebab:

  • w bułce
  • z mięsem (nie jakimś kurczakiem, czy też innym wegetariańskim zamiennikiem)
  • w sosie ostrym

Co więcej, ostateczna ocena nie zależy od sumy punktów z poszczególnych kategoryj, a od ich… iloczynu (metoda obliczania punktów podpatrzona u pewnego wykładowcy), więc budka nie podająca kebabów z mięsem lub niemająca w ofercie sosu ostrego, otrzyma punktów 0 (słownie – zero, nul)!

A mięso, to: baranina, jagnięcina, wieprzowina, wołowina, psina, konina – to, co zowie się mięsem czerwonym. Królik też ujdzie…

Poszczególne kategorie:

  1. Mięso – jakość
  2. Sos – jakość, a nade wszystko – ostrość
  3. Pozostałe składniki – jakość i różnorodność
  4. Kompozycja i wielkość, sposób podania
  5. Obsługa i atmosfera danego miejsca sprzedaży – wyjściowa ocena wynosi 2,5 z możliwością zmiany w obie strony

Skala ocen waha się w przedziale [0;5]. W przedziale [0;1] z dokładnością do 1,0, a w przedziale (1;5] – z dokładnością do 0,5.

Ponadto ważną rolę odgrywa opis w części tekstowej artykułu, oraz zdjęcia.

Pojawają się również informacje takie, jak przykładowo: możliwość zapłaty kartą i cena bieżąca do własnej oceny czytelnika.

Zakup kebabu podlegającego ocenie dokonuje się bez przedstawienia się recenzenta. Termin odwiedzin punktu gastronomicznego nie jest podawany do wiadomości publicznej ani zarządcy lokalu lub budki z kebabem.

Dodaj komentarz