Stambuł sputnikiem Krakowa

Nie każde miasto może pochwalić się położeniem w rowie o nazwie pochodzącej od tegoż miasta. Tymczasem Skawina, leżąca, nomen omen,w rowie skawińskim – może.

W tej jednostce geologicznej, stanowiącej zapadlisko rozciągające się u czoła nasunięcia karpackiego, naliczyliśmy więcej punktów serwujących kebab, niż jesteśmy w stanie zliczyć, dlatego w niniejszym artykule opiszemy tylko jeden z nich – «Istambuł».

IMG_20191001_210413

Niczym Księżyc wokół naszej planety, tak i Skawina zdaje się orbitować wokół grodu Kraka. Satelita ten nie zmienia na szczęście położenia względem miasta – bazy redakcji Januszy Kebabu. Gdyby się tak działo, byłoby trudno odnaleźć opisywany tutaj lokal gastronomiczny.
IMG_20191001_203756
O naszych dotychczasowych perypetiach związanych z poszukiwaniem dobrego kebabu w Skawinie można przeczytać w tekstach dostępnych pod następującymi linkami: Klejnot Indii, Czy w Skawinie można zjeść dobry kebab, Co się nadaje.

IMG_20191001_203843

Wracając do początków naszych dociekań, można odnieść wrażenie, że znalezienie kebabu z mięsem w tamtym rejonie graniczy z cudem. Do zacnego grona, złożonego z lokali: «Diamond» oraz «Hozat» jakiś czas temu dołączył również rzeczony «Istambuł». Na własne życzenie wykluczony nadal pozostaje «Królewski», wobec oferty którego pragniemy wyrazić najszczerszą dezaprobatę.

IMG_20191001_204145

Wyjątkowo jesteśmy skłonni nie wytykać jako poważnego błędu obecności jasnego, łagodnego sosu w górnej części dania, zakupionego 1 października 2019 za 12 PLN. Obecność tegoż sosu została bowiem w sposób należyty stłamszona przez sos ostry. Jednakże nie wystarczyłby on, gdyby nie dodatek, jakże pożądany przez nas w każdym daniu. Miał on postać cienkich, około trzymilimetrowej średnicy płatków nadzwyczajnie pikantnej papryczki suszonej. Obecność tego składnika sprawiła, że kebab z lokalu «Istambuł» stawiamy na piedestał jako jeden z najostrzejszych zrecenzowanych dotychczas. Pozostawiamy Państwa ocenie to, czy obecność owych paprykowych płatków należy zaliczyć w poczet czynników podnoszących ocenę za sos, czy też za pozostałe składniki. Naszym zdaniem – można, jak najbardziej, jeszcze jak. Jak nam dadzą, to jemy, a zjadłszy wystawiamy oceny:

  1. Mięso – 4,5
  2. Sos – 4,5
  3. Pozostałe składniki – 4
  4. Wielkość i kompozycja – 4
  5. Obsługa i atmosfera – 3,5

W iloczynie – 1134 – tyle się należy.

IMG_20191001_204431
Owe płatki;

Do zobaczenia w «Istambule»!


Dodaj komentarz